Θαλάσσιες Χελώνες
Οι παραλίες Λάρας, είναι ανά την υφήλιο ξακουστές, για το γεγονός ότι φιλοξενούν δύο από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας που υπάρχουν παγκοσμίως, την χελώνα Καρέτα (Caretta caretta) και την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), τα δύο εμβληματικά είδη χελώνας στη Μεσόγειο.
Στην Κύπρο, η Πράσινη χελώνα αναπαράγεται σήμερα στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας, όπως και σε ορισμένες παραλίες της βόρειας ακτής και της Καρπασίας. Η χελώνα Καρέτα γεννά επίσης στις παραλίες της Λάρας-Τοξεύτρας, στις νότιες ακτές Περβολιών-Κιτίου, αλλά οι κύριες παραλίες αναπαραγωγής της είναι αυτές της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς-Γυαλιάς, που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.
Η Χελώνα Καρέτα είναι η 3η μεγαλύτερη σε μήκος θαλάσσια χελώνα και ταξινομείται σε παγκόσμιο επίπεδο ως «ευάλωτο είδος». Ο πληθυσμός της χελώνας Καρέτα, που απαντάται στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκτιμάται ότι ανέρχεται γύρω στα 1200–1500 άτομα.
Η Πράσινη χελώνα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος θαλάσσιες χελώνες και κατατάσσεται, σε παγκόσμιο και μεσογειακό επίπεδο, στα «κινδυνεύοντα είδη». Πήρε το όνομά της από το χρώμα που έχει το λίπος στο κάτω μέρος του καβουκιού της. Ο πληθυσμός της, που απαντάται στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκτιμάται ότι ανέρχεται γύρω στα 250–350 άτομα.
Η χελώνα Καρέτα γεννά συνήθως από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Αυγούστου και η Πράσινη χελώνα αρχίζει και τελειώνει δύο βδομάδες αργότερα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε περίπου 7 εβδομάδες περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου. Όταν ολοκληρωθεί ο χρονικός κύκλος επώασης, τα νεογέννητα χελωνάκια, βγαίνουν από το αυγό. Το κέλυφός τους είναι μαλακό και μαύρο, γεγονός που τα αναδεικνύει πολύ ευάλωτα στους θηρευτές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εκκολάπτονται το βράδυ.
Τα χελωνάκια έχουν φωτοτροπική συμπεριφορά, δηλαδή, όταν εξέλθουν από τη φωλιά κατευθύνονται προς το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα. Για τον λόγο αυτό, ενστικτωδώς οδηγούνται και εισέρχονται στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας ως οδηγό την αντανάκλαση του φεγγαριού ή των αστεριών στην επιφάνεια του νερού.
Εκτιμάται ότι μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση και να ξαναγυρίσει στην παραλία, όπου γεννήθηκε. Οι θαλάσσιες χελώνες σαν νεοσσοί, είναι δέκτες πολλών φυσικών απειλών, όπως καβουριών, πουλιών και αλεπούδων, που περιπολούν τις παραλίες αργά το βράδυ και ενωρίς το πρωί, αναζητώντας τροφή. Επιπροσθέτως, υφίστανται ανθρωπογενείς απειλές, όπως η θαλάσσια ρύπανση, ειδικά από πλαστικά, η φωτορύπανση, η ηχορύπανση και η διάβρωση των παραλιών, ειδικά σε περιοχές ωοτοκίας. Οι απειλές αυτές, σε συνδυασμό με τους φυσικούς κινδύνους που διατρέχουν, μειώνουν ολοένα και περισσότερο τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών.
Οι χελώνες, που έχουν γεννήσει, σημαδεύονται με ειδικά αριθμημένα σήματα και έτσι μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι επαναπατρίζονται στις ίδιες παραλίες. Οι φωλιές προστατεύονται με ειδικά κλουβιά Τα νεογέννητα χελωνάκια θα επιστρέψουν στην ενηλικίωσή τους στην παραλία που εκκολάφθηκαν, για να γεννήσουν με τη σειρά τους.
Εάν κάποια φωλιά δημιουργηθεί κοντά στη θάλασσα, μετακινείται σε ψηλότερο σημείο, για να μην καλυφθεί από το νερό της θάλασσας. Μετά την εκκόλαψη των αυγών, τα άτομα που είναι υπεύθυνα στο Εκκολαπτήριο, ανοίγουν τις φωλιές και καταγράφουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (π.χ. αγονιμοποίητα αυγά κ.λπ.), βοηθώντας χελωνάκια, που τυχόν παρέμειναν αποκομμένα στην άμμο, να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα.