Εξερευνώντας την Ίνεια

Στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Πάφου, κάπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου, και σε μια προνομιακή τοποθεσία πανοραματικής θέασης, στο οροπέδιο της Λαόνας, εκτείνεται η Κοινότητα της Ίνειας. Η γεωγραφία και η Ιστορία προίκισαν την εν λόγω περιοχή της νήσου μας με φυσικές ομορφιές, γραφικά τοπία ιδιαίτερης μορφολογικής φυσιογνωμίας, ιστορικούς, λαογραφικούς και άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς, θρύλους και παραδόσεις.

Ο επισκέπτης στην Ίνεια, θα αισθανθεί τη μαγική έλξη του οροπεδίου, που ξεκινά από τα 600 μέτρα, και την απαλή αύρα της θάλασσας στον ίδιο χώρο, έχοντας τη δυνατότητα να απολαύσει το δροσερό κατά τους θερινούς μήνες ημιορεινό κλίμα του χωριού, ενώ, σε πολύ μικρή απόσταση, θα μπορεί να κολυμπά στις παρθένες αμμουδερές παραλίες της Λάρας. Θα έχει επίσης την άνεση να περπατήσει στα πέτρινα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, ανάμεσα σε καταπράσινους αμπελώνες, οπωροφόρα και δασώδη δέντρα, για να χαρεί την πεζοπορία ή την ποδηλασία στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα. Θα ανακαλύψει ακόμη μοναδικά στο είδος τους γεωμορφώματα και μια πλούσια γεωποικιλότητα, ενώ ταυτόχρονα θα συναντήσει βυζαντινά εξωκλήσια και ξεχασμένα μνημεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα διαμείνει σε ξενώνες και θα γευτεί τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου. Επί πλέον, θα γνωρίσει επιτόπια έθιμα, μα πάνω απ’ όλα, θα νοιώσει την εγκάρδια υποδοχή και την πηγαία οικειότητα των φιλόξενων κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον οικισμό παρουσιάζουν τα εξωκλήσια και οι εκκλησίες, κυρίως η  μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, με κατάλοιπα τοιχογραφιών, έξω από το χωριό, με προσκολλημένο σε αυτήν το παρεκκλήσι του Αγίου Αγαπίου ή  του Χριστού, σύμφωνα με την ονομασία που επικρατεί στο χωριό. Η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου είναι ένα από τα μοναδικά κατα κορυφήν εξωκλήσια στην Κύπρο του 12ου αιώνα, με τα ιερά δύο εκκλησιών να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και με εμφανή κατάλοιπα τοιχογραφιών. Στα  σημεία ενδιαφέροντος του χωριού, θα πρέπει να προστεθούν οι δύο βρύσες του χωριού, που χρονολογούνται πέραν των 120 χρόνων, οι επιβλητικοί βράχοι όπως η Κόννεφτη, η Γερακόπτερατα, τα οποία συνθέτουν έναν σημαντικό βιότοπο πτηνοπανίδας και αποτελούν σήμερα ίσως τον σημαντικότερο προορισμό των συστηματικών αθλητών ή θιασωτών ερασιτεχνών  της αναρρίχησης στην Κύπρο. Στα σημεία ενδιαφέροντος θα πρέπει να αναφερθούν, επίσης, τα μεγαλοπρεπή γεωμορφώματα της Αλυκούς και της Κόρακης (Κόρατζης),  το  Μουσείο Ψαθοπλεκτικής, στο κέντρο του χωριού, που φιλοξενεί μοναδικά στο είδος  εκθέματα λαϊκής τέχνης και φυσικά το Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ίννιας-Λάρας, που είναι το μοναδικό Εκθεσιακό Κέντρο στην Κύπρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στη θαλάσσια χελώνα.