Μουσειο ΧΕΛΩΝΑΣ

Το Εκθεσιακό – Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2023 στην Κοινότητα της Ίνειας, στην επαρχία Πάφου. Πρόκειται για ένα σημαντικό δημιούργημα επιστημονικής έρευνας με άρτιο μουσειολογικό σχεδιασμό, που αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο χώρο στην Κύπρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στη θαλάσσια χελώνα.

Η σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση, το πλήθος, η ποιότητα και οι πολύπλευρες συνιστώσες των εκθεμάτων του Κέντρου, σε συνδυασμό με τις θεματικές διαδραστικές παρουσιάσεις, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, αποκαλύπτοντας λιγότερο γνωστές και άγνωστες πτυχές του κόσμου των χελωνών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που τις φιλοξενεί, σε ένα ελκυστικό περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.

Ανακαλύψτε τις συλλογές από τα διάφορα είδη κελυφών των χελωνών, που κυκλοφορούν στους ωκεανούς, στις θάλασσες και τις λίμνες της Γης, βυθιστείτε στη μαγεία της υδρόβιας ζωής τους μέσα από μοναδικά εκθέματα, φωτογραφίες, χάρτες, διοράματα και άλλα εποπτικά μέσα και απολαύστε φιλμάκια, παρουσιάσεις και διαδραστικά παιγνίδια, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μουσειακές τεχνολογίες.

Στην έξοδο του Κέντρου μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Πωλητήριο, για να αποκτήσετε μοναδικά αναμνηστικά δώρα με θέμα τη χελώνα.

Εκθεσιακό Κέντρο

Σε ένα χώρο 178 τετρ. μέτρων, χωρισμένο σε τρεις αίθουσες, προβάλλεται ο συναρπαστικός κόσμος των δύο ειδών χελωνών, που επισκέπτονται τη Λάρα, της χελώνας Καρέτα και της Πράσινης χελώνας, μέσα από μοναδικά εκθέματα, φωτογραφίες, χάρτες, ένα ενδιαφέρον διόραμα που προσομοιάζει με τη φυσική παραλία της Λάρας, φιλμάκια και άλλα συναφή εποπτικά μέσα.
Η πρώτη αίθουσα του Μουσείου, μεγέθους 57 τετρ. μέτρων, περιλαμβάνει τον Χώρο Υποδοχής και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο και λεπτομερή Χάρτη της Χερσονήσου του Ακάμα, όπου πραγματοποιείται και η πρώτη οπτική επαφή με τις παραλίες Λάρα-Τοξεύτρας, αλλά και το παρθένο δάσος του Ακάμα στα βορειοδυτικά. Ο Χάρτης παρέχει επίσης ιδέες για εξορμήσεις στις πέριξ τοποθεσίες, καθώς παρουσιάζονται με λεπτομέρεια τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Στον ίδιο χώρο υπάρχει μεγάλη οθόνη αφής, που περιλαμβάνει Χάρτες απεικόνισης της κατανομής των δύο ειδών χελώνας παγκοσμίως, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο.
Από τον χώρο υποδοχής ο επισκέπτης κατευθύνεται προς την κύρια αίθουσα του Κέντρου, μεγέθους 95 τετρ. μέτρων, που διατίθεται για ποικιλία εκθεμάτων και διαδραστικών παρουσιάσεων. Εντυπωσιάζει στα δεξιά της αίθουσας ένα διόραμα, όπου μέσα από μια τρισδιάστατη απεικόνιση παρουσιάζεται η παραλία της Λάρας με τα χελωνάκια και ταυτοχρόνως τις φυσικές απειλές που δέχονται από τα καβούρια, τις αλεπούδες και άλλα ζώα. Το επιβλητικό διόραμα, ζωντανεύει στα μάτια του επισκέπτη την πραγματική παραλία της Λάρας με όλα τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Στην ίδια αίθουσα, σύγχρονες οθόνες αφής παρουσιάζουν φιλμάκια, που ετοιμάστηκαν ειδικά για το Κέντρο και περιλαμβάνουν κινηματογραφήσεις από την παραλία της Λάρας και τον Ακάμα, συνοδευόμενα από σενάρια για τη γεωμορφολογία, τη χλωρίδα και πανίδα της, τον κύκλο της χελώνας από τη γέννησή της στις παραλίες Λάρας-Τοξεύτρας μέχρι την ενηλικίωσή της και την επιστροφή της στις παραλίες Λάρας-Τοξεύτρας, όπου γεννήθηκε, για να γεννήσει και αυτή τα δικά της αυγά.
Επί πλέον, διαδραστικά προγράμματα σε οθόνες παρουσιάζουν την εξέλιξη της χελώνας από την εμφάνισή της πριν διακόσια περίπου εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα, την προσαρμογή της στις διάφορες μεταβολές του κλίματος στη Γη, τις ανθρώπινες απειλές που θέτουν σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο την επιβίωσή της και τον σημαντικό οικολογικό της ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας των θαλασσών, της ζωής στη Γη και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Εντυπωσιάζουν οι προθήκες με όστρακα χελωνών, που συλλέχθηκαν από διάφορα μέρη του Κόσμου και μια επίσης προθήκη με αναπαράσταση των δύο ειδών χελώνας, που επισκέπτονται τις παραλίες της Λάρας και της Τοξεύτρας. Μία από τις καινοτομίες του Κέντρου είναι ο σταθμός για τυφλούς, όπου υπάρχουν ειδικά εκθέματα για τα άτομα αυτά.

Εκπαιδευτικό Κέντρο

Δίπλα ακριβώς από το Εκθεσιακό Κέντρο, δημιουργήθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας, σε ένα προϋπάρχον κτήριο, που ανακαινίσθηκε το 2015. Λειτουργεί ως ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με ειδικά διαμορφωμένα  εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακή εκπαίδευση για μαθητές κάθε ηλικίας.  Το Εκπαιδευτικό Κέντρο μεταδίδει εκπαίδευση σε ποικιλία θεμάτων, με απώτερο στόχο και φιλοσοφία την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Μέσα από την ποικιλία των προγραμμάτων του Εκπαιδευτικού Κέντρου, καθώς και του εξοπλισμού του με υπολογιστές, χάρτες και άλλα εποπτικά μέσα, οι μαθητές όλων των ηλικιών έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μορφωτικά προγράμματα, αλλά και να εμπλακούν ενεργώς σε ποικιλώνυμες δραστηριότητες, στην αίθουσα και στο πεδίο, για να γνωρίσουν τη θαλάσσια χελώνα, τα οικοσυστήματα της Λάρας και του Ακάμα, τη γεωγραφία, τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της περιοχής.