Εξορμηση στο Δασικο Παρκο Ακαμα

Αναμφισβήτητα, μια επίσκεψη στην Ίνεια απαιτεί και μια εξόρμηση στο γειτνιάζον Δασικό Πάρκο Ακάμα. Αν θέλει κάποιος να εξερευνήσει τη δυτική παράκτια περιοχή του Ακάμα, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις διαδρομές προς Λάρα που περιγράφονται πιο πάνω και στη συνέχεια να προχωρήσει βόρεια του παραλιακού δρόμου προς το Δασικό Πάρκο Ακάμα.

Σε μικρή απόσταση μέσα στη θάλασσα, ορθώνονται μερικοί απομονωμένοι βράχοι, που είναι γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής ως Καραβόπετρες και υπάγονται στα διοικητικά όρια της Ίνειας. Κατά την παράδοση, κάπου εδώ στην περιοχή βρισκόταν το μοναστήρι της Παναγίας του Βλού (Τυφλού). Σήμερα στην περιοχή απέμεινε μόνο το μοναχικό εξωκλήσι της Παναγίας του Βλού, κατάλοιπο του μοναστηριού. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, σαν το μοναστήρι λεηλατήθηκε από τους κουρσάρους, η Παναγία δεν άντεξε την περιφρόνηση, γι’ αυτό μετέτρεψε τα καράβια σε πέτρες, που τώρα κείτονται απολιθωμένα στη θάλασσα.

Μετά τις Καραβόπετρες, σε κάποιο σημείο του παραλιακού δρόμου, θα ανακαλύψετε έναν δρόμο στα δεξιά σας και ακολουθώντας τον μπορείτε να μεταβείτε στις Σμιγιές.  Οι Σμιγιές, μια όμορφη μικρή κοιλάδα, πλαισιωμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και σχίνους, διαθέτει ένα μεγάλο εκδρομικό χώρο. Πλησίον του εκδρομικού χώρου θα συναντήσετε το εξωκλήσι του Αγίου Mηνά.

Ο πλούτος της βιοποικιλότητας και των άλλων φυσικών στοιχείων της περιοχής, αλλά και η σημασία προστασίας τους, επέβαλαν την κήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Δασικό Πάρκο. Η περιοχή έχει κηρυχθεί Προστατευόμενη Περιοχή Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, υπάρχουν καταγεγραμμένα  στον Ακάμα περίπου 650 ιθαγενή φυτά, που αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου της χλωρίδας της Κύπρου. Από αυτά, τα 43 είναι ενδημικά φυτά του νησιού.  Δύο από αυτά μάλιστα είναι τοπικά ενδημικά, η Κενταύρεα του Ακάμα (Centaurea akamantis) και η Τουλίπα του Ακάμα (Tulipa akamasica). Έχουν επίσης καταγραφεί 28 απειλούμενα είδη (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου). Τέσσερα από τα απειλούμενα φυτά περιορίζονται στον Ακάμα, η Κουμαριά (Arbutus unedo), η Κενταύρεα του Ακάμα (Centaurea akamantis), η Τουλίπα του Ακάμα (Tulipa akamasica) και το Bellium minutum, ενώ  μερικά από τα υπόλοιπα διατηρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους στη χερσόνησο, όπως το  Αλυσον του Ακάμα  (Alyssum akamasicum), ο Βλόμος (Euphorbia thompsonii) και το Ταράξακον της Αφροδίτης (Taraxacum aphrogenes)

Η Χερσόνησος του Ακάμα είναι επίσης πλούσια σε πανίδα. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κύπρου με μεγάλη σημασία για πολλά είδη πουλιών. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περίπου 152 μεταναστευτικά είδη, ενώ κάπου 15 είδη πουλιών κατατάσσονται στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.  Υπάρχουν επίσης περί τα 15 είδη νυχτερίδων στην περιοχή, η φώκια «Μonachus monachus» και φυσικά η χελώνα Καρέτα και η Πράσινη χελώνα.